Menu

Eliza Hoxha – Bëje atë që dëshiron

Artistja e aktivistja e njohur Eliza Hoxha ishte prezantuesja e radhës në edicionin e 10’të të BarCamp Mitrovica, i cili u organizua në hapësirat e organizatës 7 Arte nën titullin “Bëje atë që dëshiron”.

Duke rrëfyer mbi ëndrrat, ambiciet dhe sfidat e vazhdueshme ndër vite, Eliza ballafaqoi audiencën me punë e projekte të llojllojshme të natyrave artistike e socio-politike. E lidhur ngusht me qytetin, me shtetin e mbi të gjitha me popullin dhe të rinjtë, Eliza dëshmoi se është pikërisht pasioni/dashuria, ajo që e ka shtyrë të ndërmarr iniciativa të natyrave të ndryshme sociale e kulturore, duke kuptuar se jo çdoherë ato mund të shpërblehen në kohën që dojmë ne, por se kërkojnë kohën e vet dhe se të gjitha nismat do të gjejnë kohën e vet për të të shpërblyer. Pas prezantimit, të pranishmit patën rast të shtrojnë pyetje të ndryshme prej nga edhe mësuan më shumë për sfidat e saj gjatë gjithë karrierës si në skenën akademike, muzikore e atë artistike.

Përndryshe, Eliza Hoxha punon në Universitetin e Prishtinës, Fakulteti i Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës / Departamenti Urbanizëm dhe Planifikim Hapësinor që nga viti 2013. Në të njëjtën kohë ajo drejton OJQ “UrbaniaK” në Prishtinë, e cila merret me qasjet e bazuara në komunitet në qytet. Ajo është autore e librit të titulluar “Qyteti dhe dashuria” kushtuar kryeqytetit të Prishtinës, e cila është një përmbledhje e shtyllave më të mira për çështjet e qytetit, identitetin, kujtesën dhe të ardhmen. Ajo u nderua nga Shoqata e Arkitektëve Kosovarë për shkrimet e saj me një çmim për “arkitekturën edukative – promovimin e arkitekturës” në prill të vitit 2011. Një tjetër çmim i erdhi asaj duke shpallur këtu një ambasadore për mjedisin në Kosovë nga BELLS (Standardet Ballkanike të Mjedisit Lokal të Lidershipit) Lëvizja në Shtator 2010, ndërsa nga Rrjeti Kosovar i Grave në vitin 2013 për promovimin e grave të drejta në Kosovë. Në të njëjtin vit ajo u nderua nga NAAC / USAID si vullnetare e vitit. Në vitin 2015 ajo u nderua nga Presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga për thyerjen e heshtjes lidhur me çështjen e grave të abuzuara seksualisht gjatë luftës së fundit në Kosovë. Ndërmjet Korrikut 2011 – deri në vitin 2015 ajo ishte Presidente e Bordit Ekzekutiv të Galerisë Kombëtare të Kosovës në Prishtinë. Ajo është anëtare e Parlamentit Europian të Kulturës Europiane. Njëherit Eliza Hoxha është kandidate për PhD në TUGRAZ, Austri

Share this Post!

About the Author : 7 Arte


Related post

  TOP